Woningnood: Ook op de Tilburgse huizenmarkt hebben millenials het moeilijk (deel 2)

Tilburg – Uit een rapport van de Sociaal-Economische Raad (SER) blijkt dat ‘millenials’, jongeren tussen de 20 en 35 jaar oud, het moeilijk hebben op de huizenmarkt. Sociale huurwoningen zijn er te weinig, aan een hypotheek valt niet te komen en de ‘vrije’ huursector is voor velen onbetaalbaar.

Door Silvester Klaasman

Het bericht komt nadat Harry Crielaars van daklozenopvang Traverse eerder al aangaf in de Koerier dat de toename van het aantal daklozen ook komt omdat er te weinig betaalbare woningen zijn. De Tilburgse Koerier ging daarom in gesprek met een aantal jongeren.

Corné van de Schoor (29) is een zijn tijdelijke huur appartement aan het schilderen in het centrum van Tilburg. “Na mijn studie ging het uit met zijn vriendin waardoor ik op zoek moest naar iets nieuws”, vertelt hij. “Dat was niet makkelijk. Voor sociale huur kom ik niet in aanmerking omdat ik te kort sta ingeschreven. Vervolgens ging ik op zoek naar een woning in de vrije sector maar daar liggen de prijzen veel te hoog. Ik zou rond de 600 euro iets kunnen huren maar dat is het maximale. Van wat ik heb gezien kun je daar hooguit een studentenkamer voor krijgen.”

Drie keer de huursom

“En dan nog is het niet makkelijk om binnen te komen”, vertelt van de Schoor. “Verhuurders willen dat je een vast contract hebt, dat je drie keer de huursom verdient. Dan moet ik zo 1800 euro netto verdienen. Dat ga ik wel doen maar zover is het nog niet.”

Bovendien is voor Van de Schoor een vast contract geen vanzelfsprekendheid. “Ik werk in de culturele sector dus dat is geen vetpot, en dan heb ik nog geluk dat ik een goed netwerk heb. Ik denk dat is voorlopig zeker een derde van mijn inkomsten als ZZP’er moet blijven verdienen. Maar dat vertrouwen verhuurders niet. Ze vragen je zo om je inkomsten over drie jaar te bekijken, en als het niet stabiel genoeg is word je afgewezen. Dat maakt het er niet makkelijker op.”

Tijdelijk

Als tussenoplossing betrekt Van de Schoor een tijdelijk huurappartement. “Ik zit in het centrum van de stad dus ik heb hier wel geluk mee gehad. Ook al moet ik er over een half jaar misschien weer uit, voor nu is het goed. Ik ben al blij dat ik niet meer bij vrienden op de bank hoef te slapen”, besluit Van de Schoor met een knipoog.

Voet aan de grond

Niet alleen alleenstaanden hebben last van de hoge huurprijzen. Paul de Graaf (34) woont met zijn vriendin en kind in een vrijesectorwoning aan de Boomstraat. Voor De Graaf, werkzaam in de retail, is kopen evenmin een optie. “De huizenprijzen zijn wel erg hoog op het moment. En voor sociale huur komen we niet in aanmerking, we staan ‘pas’ drie jaar ingeschreven.”

Wel is De Graaf hoopvol dat zijn situatie gaat verbeteren in de nabije toekomst. “Mijn vriendin is ook weer aan het werk, die is nadat we een kleine kregen even thuis gebleven”, vertelt De Graaf. “Ik hoop dat we als tweeverdieners wat meer voet aan de grond krijgen op de huizenmarkt. En zo niet dan niet, ik denk dat voor onze generatie hoge huurprijzen gewoon een fact of life zijn…”

Please follow and like us:
Share: