Expositie Elizabeth Kerssemakers in Wijkcentrum Koningshaven

TILBURG – Ze is afgelopen maand 90 geworden, maar daardoor is ze niet minder kwiek. Kunstschilder en schilderdocent Elizabeth Kerssemakers geeft nog wekelijks les in Wijkcentrum Koningshaven en doet dat met overgave. In het wijkcentrum hangt tevens een expositie van haar eigen werk.

DOOR SILVESTER KLAASMAN

“Bewust tekenen en schilderen doe ik vanaf mijn 15e”, vertelt Kerssemakers. “Vanaf mijn 20ste ben ik daarnaast les gaan geven. Eerst aan kleine kinderen, en daarna ook aan wat oudere kinderen. Fascinerend vond ik het om te zien hoe het tekenen bij sommige van die kleintjes aangeboren leek te zijn. Sommige mensen hebben de gave om bijna achteloos iemand zo te tekenen, dat hij tot leven komt op papier.”

Keuze

“Dat geeft me tomeloos veel energie”, zegt Kerssemakers, “en dat is altijd zo geweest. Daarom ben ik mijn vader ook zo dankbaar, hij heeft me de ruimte gegeven om te tekenen en te schilderen. Hij gaf me de ruimte om die keuze te maken. Sterker nog, hij maakte zelf die keuze ook. En ook hij werd daar toe aangezet door zíjn vader.”

Echte vrienden

En zijn vader – Kerssemakers’ opa dus – is Antoon Kerssemakers die ook kunstsschilder was en bovendien bevriend was met Vincent van Gogh. “Daar ben ik zo trots op”, zegt Kerssemakers. “Ik heb mijn opa nooit gekend maar ik ken de verhalen van mijn zus, die ze van mijn vader heeft gehoord. Zo heeft mijn opa Van Gogh opgevangen toen hij terug kwam uit Antwerpen. Hij was ernstig vermagerd, ziek, zat onder de luis. Mijn opa gaf hem schone kleren en liet hem verblijven in het prieel in de tuin, gaf hem doeken en penselen. Van Gogh mocht er slapen en schilderen. Dan ben je echt een vriend”, zegt de kunstenares.

Een zelfde soort steun kreeg Kerssemakers van haar eigen vader. “Ik denk dat het typerend is voor onze familie”, zegt de kunstenares, “om elkaar te steunen in wat we willen doen.”

Biologisch

Dan nog even over haar fitheid op 90-jarige leeftijd, want Kerssemakers loopt rond in het wijkcentrum en instrueerd haar leerlingen alsof ze niet al bijna een eeuw op deze wereld rondloopt.

Wat maakt haar zo vitaal? “Biologisch eten”, zegt ze. “Toen ik voor het eerst ongespoten groenten at, voelde in mezelf beter worden. Daarna ben ik er van alles over gaan lezen en sindsdien eet ik niet anders meer.” Op de vraag of ze ook vegetariër is antwoordt ze ontkennend: “Ik eet alles met mate, maar helemaal stoppen met vlees eten doe ik niet. Daarvoor houd ik te veel van een stukje kip op zijn tijd.”

De expositie van Kerssemakers is tot 28 oktober te zien in Wijkcentrum Koningshaven.

Please follow and like us:
Share: