De eerste ‘Chinese’ snackbar in Tilburg bestaat 25 jaar

TILBURG – Cafetaria De Vriendschap aan de Goirkestraat bestaat 25 jaar. Het is de eerste snackbar in Tilburg die door Chinezen werd uitgebaat.

In september 1994 kwamen Tong Da Wu en zijn vrouw Chun Lan Wu-Lai naar Tilburg. Het cafetaria dat ze daarvoor hadden in Hoogerheide ging minder goed lopen omdat het verkeer dat altijd door het dorp reed, werd omgeleid over de nieuw aangelegde snelweg.

“Bovendien kwamen de kinderen op een leeftijd dat ze naar de middelbare school moesten”, vertelt eigenaresse Chun Lan Wu-Lai. De dichtstbijzijnde middelbare school vanuit Hoogerheide lag in Bergen op Zoom. Dat vonden we geen goed idee. Hier konden we een snackbar overnemen die ’t Goirke heette. Omdat alles hier in de buurt al die naam had, hebben we hem omgedoopt tot De Vriendschap.

Veranderingen

En daar werkt Wu-Lai samen met haar man al 25 jaar, zo’n 70 uur per week. In die tijd is er wel het een en ander veranderd. “Toen we hier net kwamen vonden mensen het wel eens raar, Chinezen die een snackbar openden. Jongeren uit de buurt gingen ook wel eens aan de haal met een reclamebord dat buiten stond.” Die houding is inmiddels een stuk warmer geworden. “Dat is het mooiste dat we in 25 jaar hebben opgebouwd, dat we een hoop vaste klanten hebben die hier met plezier komen, mensen met wie je een band hebt.”

China

In 25 jaar is er echter meer veranderd, niet alleen aan de Goirkestraat maar ook in hun land van herkomst. China heeft zich de afgelopen jaren opgewerkt tot economische grootmacht. Of Wu-Lai het nieuws over haar thuisland volgt? “We hebben een schotel dus het nieuws uit China kijken we nog altijd”, een sterke mening over de verschillende ontwikkelingen in het land heeft ze echter niet. “Er kwam laatst iemand in de zaak die zich nogal opwond over de rellen in Hong Kong. Dan houd ik me afzijdig want ik weet het fijne er niet van. Maar over het algemeen, als je ziet hoe het leven verbeterd voor veel Chinezen, denk ik dat Xi Jinping het goed doet.”

Thuiskomen

Over een terugkeer denken ze echter niet na. “Nee, daar zijn we te oud voor”, lacht Wu-Lai. “Misschien als we tien jaar jonger waren geweest, maar nu niet meer. Het is goed om er af en toe op vakantie te gaan, om familie te bezoeken. Maar toch – ondanks dat ik me echt wel Chinees voel – is Tilburg dan wel thuiskomen.”

En hoe lang gaat het stel nog door? “Dat weten we nog niet maar we gaan niet nog 10 jaar 70 uur per week werken. Ik hoop dat mijn dochter de zaak wil overnemen. Dan kunnen wij haar helpen als het druk is, in plaats van andersom. Maar de komende jaren doen we het in ieder geval nog zelf”, zegt Wu-Lai.

Please follow and like us:
Share: